top of page
  • Writer's pictureRadoslav Pavlov

Трите вида медия, които всеки бизнес използва 💻



1. Paid Media (платена медия)


Това е медията, за която плащаме. При нея имаме намерение да инвестираме капитал в замяна на определени бизнес резултати, които да ни позиционират пред конкурентите ни. Най-често плащаме за реклами, които ни предоставят достъп до голям брой хора.


Нека разгледаме реални примери затова, как брандовете използват paid media и какви видове може да бъде тя.



1.1. Социални мрежи (Social Media)


Когато говорим за социалните мрежи като средство за рекламиране, платено, най-често визираме рекламите, с които всеки един от нас се сблъсква всеки ден.

Всички големи социални мрежи предлагат опцията бизнеси да рекламират, срещу определено заплащане (pay-to-play).


Платените реклами имат различни опции за достигане на хора, начин на таксуване и цели (goals), които може да им се поставят, в зависимост от бизнес целите.


SoftUni Digital е един от лидерите по обучения в дигиталния маркетинг в България. Тяхното портфолио включва голяма гама курсове, както и модули (няколко курса) на различни теми.




Тук SoftUni рекламират своят Performance Marketing Fundamentals модул. Това е част от тяхната paid media, понеже те си плащат, за да покажат съответното съдържание и продукт.







Jysk е датска верига за търговия на дребно на мебели. Реклмата, която виждаме е по случай откриването на 50 магазина в България, като в съответната реклама се предлагат отстъпки до 70 % на избрани артикули.


Бетано Бг е онлайн букмейкърска къща, която основна дейност е хазарта. Добре познато е, че букмейкърите наливат огромни средства за реклама.

В конкретния пример, кампанията, която виждаме е промоционална за месец март.





Отново, това е част от тяхната платена медия.


1.2. Google Ads (преди Adwords)


Това е онлайн платформа, собственост на Google, където фирмите могат да създават и управляват рекламни кампании, влючително search, display, video and shopping.




При търсене на ключови думи “маратонки за бягане” ни се показва search реклама на Obuvki.bg, която ни препраща на лендинг страница с продуктите им.




Obuvki.bg плащат на Google за тези реклами, с които целят привличането на нови клиенти и директни продажби. Тази кампания е част от тяхната платена медия.





Още един пример с търсене на ключови думи в търсачката на Google, този път за парфюми.





1.3. Email list


Email листът е списък с контакти, които брандовете събират от техните клиенти. Обикновенно тези кампании имат информиращ характер, както и директна продажба.







2. Earned Media (спечелена медия)


Това е медията, която сме “спечелили“. С други думи това са ревюта от клиенти и коментари с препоръки.Бранда е вложил усилия и средства в създаването и предлагането на даден продукт. Клиентите го харесват, купуват и споделят с техни познати.С други думи- „заслужена” медия, компанията/бранда получава дивиденти от останалите, без да влага допълнително капитал.



2.1. SEO (Search Engine Optimization)




Курсове по JavaScript от СофтУни, които излизат на база ключови думи, които въвеждаме.



3. Owned Media (собствена медия)


Това е медията, с която дадена фирма разполага. Лично нейна собственост, тя държи уникалните права и взима решения относно използването и.

Собствената медия е един от основните стълбове за изграждане на фирмено присъствие- онлайн и офлайн. За да се стигне до етапа, в който може да рекламираме съдържание, първо трябва да го създадем и да положим основите.


Звучи логично, нали? 🤓


3.1. Website (уебсайт)


Уебсайтът е ключов компонент от маркетинговия микс на една компания. Той е дигитална платформа, която служи като хъб за всъкакъв вид бранд дейности.

Сайтът позволява създаването на връзка с клиентите, като им се предоставя нещо от което имат нужда. Най-често медията, която се изпозлва е: текст, снимки и видеа.

Tук идват и различните компоненти на един сайт.








 

Заключение


Всяка една от трите медии има своето място и предназначение, като могат да се използват и отделно.В днешно време дори бизнесите не смогват на темпото да поддържат всички канали, въпреки наличния им човешки ресурс.


Въпроса е не коя медия да изберем, а как да ги комбинираме за оптимални маркетингови резултати.



 



bottom of page