top of page
  • Writer's pictureRadoslav Pavlov

От Последователи до Общност: Същността на Community Management

Community Management (управление на общността) е процеса по изграждане и поддържане на общност от индивиди, които споделят общи интереси, цели или ценности. Тази общност може да бъде съсредоточена около бранд, продукт, услуга, кауза или хоби. Подобен тип процес включва различни дейности, насочени към насърчаването на ангажираност, взаимодействие и сътрудничество между членове в общността.


🙌 "A segment of people who form relationships as a results of shared goals, experiences, and interests. [Suzi Nelson, former Community Manager at Meta] 🙌


Според Сюзи Нелсън, общността е сегмент от хора, които сформират връзки на база споделени цели, преживявания и интереси.


Тук може да разгледаме 3 компонента на това твърдение:


  1. Сегмент от хора- това са група от хора, които имат сходни характеристики и нужди;

  2. Сформират връзки- помежду си, между членовете на общността;

  3. Споделени цели, преживявания и интереси- причината да се сформират подобен тип връзки.

Нека да визуализираме трите компонента с нагледен пример от нашите онлайн среди.



BG-Mamma е общност от майки, които споделят различни мнения, опит и препоръки. Сайтът съдържа над 500 теми свързани не само с заченването, майчинството и възпитанието на децата, а и много други.

Форума е разделен на теми, където всеки може да се включи и да допринесе със знания и опит.


Конкретната тема е за намиране на работа и съпътстващите и действия. Даден потребител започва темата и останалите членове от общността се присъединяват.


1. Сегмент от хора- това са група от хора, които имат сходни характеристики и нужди (жени, майки) 👩





2. Сформират връзки- помежду си, между членовете на общността;

Коментират и разказват личен опит или мнение като по този начин започват да сформират връзка.




3. Споделени цели, преживявания и интереси- причината да се сформират подобен тип връзки.


Хората, които отговарят, управляват и развиват общности се наричат Community Managers. Тяхната роля е да създадат благоприятна среда за последователите/феновете на даден бранд, както и да насърчават взаимни интеракции между тях.

В днешния забързан дигитален свят ролята на мениджъра, който управлява общност се е превърнала в критична позиция, която служи за мост между брандовете и техните онлайн потребители. Те служат като катализатори за насърчаване на ангажираността, изграждане на връзки и улесняване на смислени взаимодействия във виртуалните пространства.



Но защо са толкова важни тези общности и защо трябва да ни пука? 🤔

В крайна сметка собстевиницте на бизнес и мениджърите се интересуват само от две неща- разходи и печалби.


Да, така е. Именно общността може да увеличи приходите на един бизнес, чрез:


  • увеличаване на честотата на продажбите;🔥

  • увеличиване на бранд разпознаваемостта;🔥

  • увеличаване на лоялността към бранда.🔥


Общността също така може да намали разходите, чрез:

  • подобряване на системата за обслужване на клиенти;🔥

  • намаляване на разходите за маркектинг;🔥

  • създаване на съдържание или продукти;🔥

  • SEO (в дългосрочен план).🔥




 

Добрите Community Managers разбират защо хората се присъединяват към дадена общност, защо остават и защо я напускат!


 


Нека разгледаме няколко групи и общности от България и света.


1) .NET Corner


Групата е създадена от най-големия job board за IT обяви в България- DEV.BG. Основната и цел е членовете да споделят и обсъждат различни събития и теми в индустрията, като най-често това са именно събития на DEV.BG. По този начин те ангажират последователите си и им предоставят съдържание, от което биха имали нужда.


Групата е отворена (отворена общност) с 1313 членове, което значи, че всеки може да се присъедини и да вземе участие. Подобен тип стратегия се използва за по-бързо развиване на общността.





2) W211 Mercedes-Benz Bulgaria w211


Групата е създадена от фенове на марката с цел споделяне на проблеми и идеи. Съдържанието, което се публикува най-често е за възникнали проблеми с колата, като така всеки може да се включи и помогне. Именно и това обединява хората и ги прави общност.


Групата е отворена (отворена общност) с 50 918 членове, което значи, че всеки може да се присъедини и да вземе участие. Активността е сравнително голяма, което е често срещано с подобен тип теми.





3) Студентски Стажове/ Кариерен Старт


Студентски Стажове/ Кариерен Старт е група създадена с цел да се споделят интересни възможности (проекти, стажове, работа) за студенти и млади хора. Съдържанието, което се публикува най-често е за отворени позиции.


Групата е отворена с 3 551 членове, всеки може да се присъедини, да търси или предлага работа.






4) Social Media Marketing for Beginners- July 2023, SoftUni Digital


Групата е създадена от SoftUni и е за курсисти, които са се записали за курса по Social Media Marketing for Beginners. Основната и цел е членовете да споделят и обсъждат материали по курса, както и взаимно да си помагат.


Групата е затворена (затворена общност) с 339 членове. Малко хора, само курсисти, но изключително ангажирани поради общата им цел. Брандовете често използват подобен тип общности за upsell (допълнителна продажба), което е логично. Хора, които са проявили интерес в този курс, най-вероятно ще проявят интерес и в други подобни курсове на SoftUni.





5) Airbnb Community Center


Тук имаме едно доста изпозлвано средство за развиване на общности, а именно форум. Не толкова използван в България, но все пак. Форумът позволява събирането на голяма група от хора като може да се групират в различни теми и интереси







6) ADJ- Austin Digiital Jobs


Austin Digital Jobs е група създадена с цел да се споделят стажове и работа за хора живеещи в столицата Остин на щата Тексас.. Съдържанието, което се публикува най-често е за хора/компании, които предлагат работа.


Групата е затворена с 59 808 членове.





С тези примери нагледно Ви показах различни групи, как и за какво се използват. Именно хората в тези групи, споделяйки общи теми и интереси, сфромират общност. А за какво ни е подобна общност? Най-малкото, ние, като хора сме социални животни 🧐 и имаме нужда да общуваме с други като нас.


От гледна точка на бизнеса, общностите помагат за редица бизнес процеси като събиране на отзиви за текущи продукти и услуги, проучване на пазара за нов продукт, увеличаване на броя и себестойността на продажбите, както и изграждане на дълготрайни връзки, което води до задържане на клиенти.


Помислете си само... Вие в колко групи членувате и за какво? 🤔

(ако мога да предположа, поне 10-15 и до към 20-30) 😀

bottom of page