top of page
  • Writer's pictureRadoslav Pavlov

Какво е Бизнес Модел?

Бизнес моделът е система, която очертава как една компания ще създава, доставя и използва своите ресурси с цел иконимически дивиденти или пазарна стойност.


Всеки бизнес оперира в дадена ниша или пазар, като крайната му цел е печалба, която ще позволи неговото фактическо съществуване и задоволяване на определени потребности (обичайната ни пазарна икономика).


Още от древни времена се е зародила идеята, че хората разменят различни материални или нематериални блага/ресурси с цел тяхното преживяване. Самите "пари" навлизат много по-късно като валута.



(historyplex.com)




Няма точна информация от първоизточника на термина "бизнес модел", но започва да се използва в края на 20-ти и началото на 21-ви век. Някои от началните концепции ги дават гуруто на мениджмънта Питър Дракър (Peter Drucker ) и Алфед Чандлър (Alfred Chandler).


Определение, което дава самият Дракър, е: "Бизнес моделът е концептуалната рамка, която описва как една компания създава, предоставя и извлича стойност чрез съгласуване на своите дейности, ресурси и стратегии, за да отговори на нуждите на клиентите и да постигне устойчива печалба."


Нека разгледаме основните клчючови думи: създава, предоставя и извлича стойност и тяхното значение в една компания. Какво създава един бранд? Ние като потребители, какво използваме? Какво купуваме?


От икономическа гледна точка, това би било "стока", като се обменят съответните ресурси от страна на компанията, за да я произведат, и от страна на потребителите, за да я получат- звучи простичко. В съвременните модели и стратегии използваме думите "продукти" и "услуги"- именно това създават компаниите с цел превземане или влизане на нов пазар, чрез което те реализират печалба (имменно от последното изречение, по-късно, ще извлечем съвременно опредление на какво е бизнес модел).


Сега, какво предоставят? Прост и логичен отговор е това, което ние като потребители купуваме и след това използваме (поне би трябвало). Компаниите създават продукти и услуги, след което ни ги предоставят, чрез различни канали за дистрибуция.


Логично, не се произвежда определена стока, след което просто да се чака да се продаде. Тя трябва да достигне до крайните клиенти, за да бъде достъпна, и те да имат възможност да си я закупят (дори устройството, от което четете тази блог статия, е произведено някъде и разпределено чрез дистрибуция, за да може да си го купите, използвате и да извлечете стойност)- simple.


Дотук вече обсъдихме, че компаниите или брандовете създават и предоставят стопански стоки (по пазарна и икономическа дефиниция). Вие, като крайни клиенти, ги купувате, от което извличате стонйност. Добре, а самите компании от какво извличат стойност? Може би вече предположихте правилно, да, от нас (като клиенти).


Каква стойност извличат и защо? Според моментните нужди и маркетинговия план, това може да са контакти на клиенти, техни приятели, които на свой ред да станат клиенти, повече бранд разпознаваемост (много "модерен" термин, с който започва всяка маркетингова стратегия... само да ме чуе Mark Ritson и може да ми се подпише на тази статия ). Разбира се, в кръга на шегата :).


Стойност, дори тя да е икономическа стойност, не винаги води моментално до печалба, но опредлено това е целта. Крайната цел на един бизнес е винаги да е на печалба, иначе няма да съществува, нали? Съответно и така извлича стойност от вас, клиентите, като тук добавям, че крайни клиенти не са само физически лица.


Влагат се усилия и средства за създаването на продукти и услигу, от които потребителите имат нужда, те на свой ред, осъществяват пазарна транзакция като си ги купуват, а бизнеса осъществява печалба (надявам се), чрез която да продължи да оперира на пазара. Това е един затворен икономически цикъл, който се случва всеки ден.


Спираме дотук с по-икономическите разсъждения, ако могат така да се нарекат, и нека резгледаме по-конкретно бизнес модела. Аз си мисля, че вече може да дадете простичко обяснение, само на базата на това, което прочетохте- дори никога до сега да не бяхте чували за това "животно".


Ще споделя едно семпло обяснение, което съм запомнил през годините и смятам, че е една от най-точните дефиниции- без да задълбаваме в излишна литература.


"Бизнес Моделът е по какъв начин, един бизнес възнамерява да изкарва пари". Определение, което съм запомнил от Георги Малчев, управляващ съдружник в дигитална агенция Xplora и лектор на редица събития.


Нека разгледаме това определение с няколко примера:




Гиганта Кока-кола е популярна газирана безалакохолна напитка, която се предлага по цял свят и я прави една от най-известните и продавани марки. Надали има човек, който поне веднъж да не е пробвал напитката. Бранда има огромна дистрибуционна мрежа, което е една от причините Кока Кола да може да се закупи буквално отвсякъде.


Мрежата обхваща повече от 200 страни и територии, което я прави една от най-глобализираните марки. Кока-кола предлага своите продукти чрез разнообразни канали за разпределение, включително дистрибутори, търговски вериги, магазини, ресторанти, автомати за продажба и др. Това позволява на компанията да достигне до различни сегменти на пазара и да удовлетвори нуждите на различни потребители.


Брандът има партньорства с местни бизнеси (вземете за пример най-близкият Ви нон-стоп или павилионче за закуски), които разбират по-добре пазарните условия на локално ниво и могат да помогнат за оптимизиране на разпределението на продуктите в съответните региони.


Какъв е Бизнес Модела на бранда? Със сигурност не можем да опишем всеки един аспект на подобна глобанла марка, без задълбочено проучване, но най-основното (както се досещате) е чрез реализирането на продажби на безалкохолната напитка. Има готов продукт, който се произвежда в огромни фабрики, следователно се намира начин, по който да се достави и да може да достигне до възможно най-много хора.





Още един световен гигант, на който продуктът му е онлайн курсове на стотици теми, като дизайн, маркетинг, ИТ, видеообработка, занаяти и други.

Създават се курсове на определени теми, от хора/лектори с богат практически опит и се доставят моментално, чрез уебсайта на компанията. Продавайки тези курсове, Udemy, генерира доходи- Бизнес Модела им.




 

По същество бизнес моделът капсулира сърцето и душата на една организация, като определя нейната цел, стойностно предложение, клиенти и оперативни стратегии. Бизнес Модела служи като рамка, която позволява на компаниите да се ориентират в динамичния пейзаж на бизнеса, улеснявайки какво предлагат, как го предлагат, къде го предлагат и на кого го предлагат. Добре планирания бизнес модел не само стимулира рентабилността, но също така насърчава иновациите, адаптивността и устойчивия растеж, което на свой ред са предпоставки и за по-каествени продукти и услсуги.

 


bottom of page